Vad handlar låtarna om?

Här är lite teorier om vad några av Eds mest kända låtar handlar om, eller bakgrunden till hur/varför den var skriven. Om ni inte håller med om något, eller vill lägga till något om någon låt, kommentera gärna!

+

The A Team

The A Team skrevs efter att Ed spelat på ett härbärge i East London. Där träffade han en kvinna som hette Angel. Efter han spelat satt han och pratade med henne en stund, och senare berättade en av Eds vänner och några andra voluntärer på härbärget mer om hur livet för kvinnor och män som Angel är. Ed har beskrivit händelsen som en riktigt “wake up call”, och skrev låten tillägnad Angel 2010.

För Billboard magazine förklarade han att en drog som kokain kallas för en “class A”-drog, därmed texten “She’s in the class A team”.

U.N.I.

U.N.I. handlar om ett förhållande som tar slut på grund av att hans flickvän, Eds ex Alice, flyttar för att plugga på universitet (uni), och han själv åker bor i en “tour bus”. (You and I ended over UNI(versity))

Grade 8

I Storbritannien är musikproven betygsatta från 1 till 8. Därmed, om man har “grade 8”  är man väldigt duktig. Låttexten lyder “You’re strumming on my heart strings like your were a grade 8”, alltså använder han en gitarr som en metafor för hans hjärta, och tjejen (Alice) som “spelar” hans hjärta är väldigt skicklig på det.

Wake Me Up

Wake Me Up är en otrolig vacker liten kärlekslåt om Eds ex Alice och alla småsaker om henne och deras tid ihop som han tyckte så mycket om. Låten skrevs 2010, när Ed på något underligt sätt hamnade på Jamie Foxxs radioshow och senare skrev Wake Me Up, något full, vid Foxxs pool.

Small Bump

Small Bump handlar om en nära vän till Ed som hade ett sent missfall vid fem månader. Låten är skriven i första person, från föräldrarnas perspektiv. När han började skriva låten skrev han som om han berättade från sitt eget perspektiv, men det blev svårt, eftersom det är ett så pass känsligt ämne, och tillslut skrev han det som om han vore förälder till barnet.

The City

När Ed var 16 år gammal, flyttade han till London från sitt hem i Suffolk för att försöka göra karriär inom musiken. Ett tag bodde han ovanför en pub, där han spelade på kvällarna, i utbyte mot vad puben hade att erbjuda och ibland sov han hos olika kompisar. Samma år som han flyttat till London träffade Ed producenten Jake Gosling, och tillsammans med honom skrev han The City i Goslings Sticky Studio i Surrey. Låten handlar om Eds flytt till London och hans nya upplevelser i staden som “calls [him] a stranger”.

Lego House

Videon med Rupert Grint visar en helt annan historia än vad låten egentligen handlar om. Texten handlar om slutet av ett förhållande; legot är en metafor för förhållandet. Om jag inte minns fel fick han idén när han bråkat med sin flickvän, och av misstag stöter till ett “lego house” som faller ner på golvet och går sönder. Precis som deras förhållande plötsligt gått sönder.

För smoothfm förklarar Ed det som att man “spend so long putting Lego together and if you drop it on the floor, within an instant it’s broken, and it takes a while to put it back together. I kind of see a relationship like that… It takes so long to build… and it can break apart in an instant.”

Samma metafor används i U.N.I. när han sjunger “I never wanna settle down come around break up the love like Lego now.”

You Need Me, I Don’t Need You

Den här, något aggressiva låten, skrevs efter att Ed börjat få uppmärksamhet i London, och hans första managers försökte få honom att ändra en massa saker för att passa in mer i vad de var säkra på funkade bättre i musikbranschen, som skulle sälja mer skivor. Till exempel ville de att han skulle färga håret och sluta upp med sitt rappande och användadet av sin “loop-pedal”.

“You Need Me, I Don’t Need You” är alltså riktat mot ett antal människor inom musikindustrin. Låten har ändrats och förlängts med åren, allteftersom Ed haft nya upplevelser.

Kiss Me

Ed skrev Kiss Me till hans gudföräldars bröllop.

Hans gudmor och gudfar hade varit nära vänner väldigt länge. De är Eds pappas bästa vänner sedan långt tillbaka. Någon gång under 2011 hade Eds mamma en liten födelsedagsfest. När gudmor och gudfar skulle ta tunnelbanan själv, efter att ha druckit en hel del vin, friade gudfar till gudmor. Hon sa ja.

Ungefär två veckor senare frågar de Ed om han kan spela på deras bröllop. De frågade om han kunde spela någon av hans kärlekslåtar, men varken Wake Me Up eller Little Bird passade riktigt till deras bröllop. Istället för att spela någon annans låt bestämde sig Ed för att skriva en egen. Våren 2012 lämnade Ed Snow Patrols turné, som han varit med på som deras förband, några dagar innan den var slut för att spela Kiss Me på gudföräldrarnas bröllop.

Han sammanfattar själv berättelsen som låttexten handlar om till två bästa vänner som blev kära i varandra. På konserter uppmuntrar Ed ofta publiken, innan han sjunger den här låten, att om man kommit till konserten med sin bästa vän, som man varit kär i länge, i hemlighet, att  ta tillfället i akt och göra något åt det nu – under låten som handlar om dem.

Drunk

Drunk handlar om ett brustet hjärta och att dränka sina sorger i alkohol. I en intervju på hemsidan Pop Counter Culture frågade de om storyn bakom ”Drunk”. Han berättade om ett dryck han upptäckte när han var på turné med Example, ”it’s like Sunny D or something like that”. Han förklarade att om man blandar vodka med den drycken, känner man inte riktigt smaken av vodka – vilket ledde till att han drack ganska mycket. Med hänvisning till hans låttext säger han att han ”woke up on the right side of the wrong bed and missed the tour bus”.

This

”This” skrevs tillsammans med Gordon Mills Jr. Den är inte så lång, och jag tror inte att det finns någon riktigt story bakom den, förutom erfarenheter med kärlek och livet i sig. Den handlar om att förlora en partner, och att vilja ha henom tillbaka. Säkert inspirerade Alice också till den här texten, då han har sagt att alla kärlekslåtar på + handlar om henne.

Give Me Love

Give Me Love var den sista låten Ed spelade in som hamnade på +. Till Artist Direct sa han att den var väldigt lätt att skriva. Det var ”one of those songs where you get very inspired by a situation and it falls out of you in 20 minutes.” Den handlar om ett förhållande som tagit slut, och han vill att de ska bli tillsammans igen, att det ska bli som det varit. Låten handlar om en sådan situation, utifrån perspektivet av någon som ”druckit sig in i ett mörkt hörn”, enligt Ed.

÷

I en intervju med Zane Lowe går Ed igenom bakgrunden till varje låt på Divide. Här är lite av det han berättade…

Eraser

När han skrev början av den här låten satt han i sitt trädhus med Johnny McDaid. Innan de gick och la sig höll han på lite med gitarren och kom på ett riff som han spelade in på McDaids iPhone. Ed gick sen och la sig, med en massa idéer för en låt som skulle heta ‘Eraser’. När han vaknade upptäckte han att Johnny aldrig gått och lagt sig och hade istället producerat ett beat till riffen Ed spelat in, som fortfarande är den samma som är i låten nu.

Efter det kände han att han var tvungen att be Johnny gå iväg en stund – han behövde vara ensam lite så skulle mer komma ut. Och det gjorde det. Efter bara en liten stund var hela låten skriven. Han påpekar att så mycket har hänt honom de senaste fem åren som han inte riktigt kunnat prata om och sätta in i ett album. Han har inte riktigt sjungit om saker från hjärtat som inte har med förhållanden att göra. Han kände att den här låten verkligen gav honom utrymme att säga vad han känner.

När Zane frågar om han verkligen känner, så som han sjunger i låten, att det finns släkt och vänner som är mer avundsjuka än glada för hans skull, tydliggör han att ja, jo det gör han, med det är liksom inte avundsjuka “utåt” riktigt, utan mer vissa saker som sägs här och där där man märker… Eller till exempel när man äter ute, och man liksom medvetet delar på notan, bara för att göra som man alltid gjort och alltid gör, och någon kommentar något i stil med “men du är ju rik”. Sådana mindre, men ändå betydelsefulla, grejer, små kommentarer här och där, ledde till den biten i låten.

Han pratar också om delen i låten där han säger att han hoppas att Damien är stolt. Det han menar är att Damien Rice är den enda av hans stora idoler som han inte hört från alls sen han blivit stor. Allt han egentligen vill är ett litet “bra jobbat”.

Castle on the Hill

Den här låten vet vi ju redan att den handlar om hans gamla hem i Suffolk. Ed säger att alla hans kompisar älskar låten, och att de flesta grät. Det är Eds pappas favoritlåt på hela albumet; tydligen bor han väldigt nära slottet.

Inspiration till låten verkar ha kommit från Springsteens album The River; han ville skriva låten i samma stil som hela den “reflekterande” Springsteen-epoken. Han lägger till dock att när han skrev Castle on the Hill var han så nöjd för ingen hade någon sån reflekterande låt – strax därefter släppte Lukas Grahams, nu otroligt kända, låt – långt innan Ed tänkt släppa sin barndomslåt.

Dive

“Don’t call me baby unless you mean it”

Den här skrev han med Benny Blanco och Julia Michaels. I mars förra året, innan han åkte till Japan, träffade han Benny och Julia och hade några riff redo. För varje riff nynnade Julia en liten melodi – och sen försvann hon. När de sen gick igenom var låten där.

Jessie Ware sjunger i bakgrunden! Hon var otroligt höggravid – men kom över till Eds hem ändå och spelade in det där!

Perfect

Äkta kärlekslåt!

Bakom den här låten finns en stark vilja från Ed att bevisa att han kan skriva en Thinking Out Loud-låt själv, en som är ännu bättre. Amy Budge, som han skrev Thinking Out Loud med, är ju fantastisk, men han känner att det kan finnas folk som tvivlar på hur mycket han hade att göra med den låten egentligen. ‘Perfect’ är istället 100% Ed. Eftersom folk ofta kopplar Ed Sheeran med Thinking Out Loud, kände han att han behövde skriva fler låtar i den stilen, som är ännu bättre, så att han inte blir känd för den enda låten – som inte ens är helt hans – utan hellre för bra musik rent generellt.

Inspirationen för låten kom faktiskt från att sitta i James Blunts hus i Ibiza “typ klockan sex på morgonen, spelandes Future- March Madness, dansandes på gräset”.

Galway Girl

Den här låten var Ed extra pepp på att släppa – mest för att så många personer på skivbolaget varit så anti-folksång, och därmed anti-Galway Girl. Men Ed påstår att Irland och alla som har rötter i Irland på nåt sätt – där kan det inte gå fel. Irland är dessutom hans största marknad. *Uppdatering:* första dagen Divide var ute hamnade Galway Girl på #1 i Irland!

Låten skrevs när han satt med Foy, Vance och Amy i trädgården i Suffolk. Beoga, ett Irländsk folkband, var där och spelade in lite andra grejer, och de har en låt som heter ‘Minute 5‘. Ed frågade om de kunde testa en del från den låten  i Galway Girl-låten; och sen blev det kvar.

Happier

Den här tyckte Benny skulle vara första singeln.

Temat för låten, beskriver Ed,  är när man är i ett av sina första förhållanden, och det förhållandet tar slut, då är man så himla bitter och arg. Han pratar därefter om Alice, som ‘+’, och större delen av ‘x’ handlade om, och om när han träffade killen hon var med efter de gjort slut, och han insåg att den nya killen faktiskt passade henne bättre än Ed någonsin gjort själv. Han insåg att nej, “vi såg aldrig ut sådär,  vi var aldrig så där lyckliga.” Fast bitterheten finns ändå kvar lite; en rad i låten beskriver hur han var mer lycklig med henne, men han nu inser att hon är lyckligare utan honom.

New Man

Den här handlar egentligen inte om någon särskild. De höll på och skrev låtar med Jessie Ware, och efter de var klara föreslog Jessie att de skulle försöka skriva någonting åt Ed. Ed sa att han haft en idé om att han skulle vilja skriva “the fuckboy anthem”. När ens flickvän lämnar en; den första killen hon haffar efter det – reboundkillen kanske med andra ord. Låten handlar om honom.

Francis and the Lights sjunger på slutet.

Hearts Don’t Break Around Here 

“Det är min favoritlåt från albumet tror jag” säger Ed. Den kom sent i albumproduktionen, och Ed har producerat låten själv. Den handlar om Cherry Seaborn: han har förälskat sig i en “hometown girl”; hon gick på samma skola som honom, och bodde i samma område. I låten sjunger han “She is the river flowing Orwell”: floden i Suffolk heter River Orwell.

What Do I Know?

En låt om 2016! Som vi alla vet var 2016 ett händelserikt år – med väldigt oroväckande utvecklingar. Ed säger att What Do I Know var skriven i direkt respons till allt skit som hände förra året – han “tittade på världen och tänkte att, det går inte så bra för oss, och skrev en låt om det”. Eds mantra är att “kärlek är allt i livet”. Han säger att poängen med låten är inte att säga att allt kommer bli okej, men att kärlek kan ändra allt. “Men vad vet jag”. Han säger att det var hans sätt han kunde säga allt han tänker  om dagens situation utan att egentligen hävda att han vet någonting.

How Would You Feel (Paean)

Ed säger att Stuart tror att How Would You Feel kommer bli större än Perfect, trots att den egentligen först bara skulle vara en bonus.

Ed pratar om hur den här låten kom till på ett litet underligt sätt. Cherry kom tillbaka till Suffolk, och allt “liksom flammade upp igen”; när hon flög tillbaka, när hon var på väg till flygplatsen, så skrev Ed den här låten och spelade in den som en voice memo på mobilen, och skickade den till henne. Men efter det glömde han helt bort den låten. Efter hela albumet var klart frågade han henne vilken låt på albumet hon gillade mest, och hon sa att min favorit är en låt du inte ens vet finns. Hon hade hittat den på sin mejl någon dag tidigare och visade honom – och sen kom den också med på albumet.

Supermarket Flowers

Eds mormor var väldigt sjuk när han skapade det här albumet, och vid slutet så gick hon bort; han skrev den här låten som en hyllning till henne. Först tänkte att inte ha med det på albumet, utav respekt för hans morfar. Efter Eds pappa fått höra låten sa han att Ed måste spela den på begravningen, som var väldigt liten, bara närmaste familjen. Efter det sa Eds morfar att han måste spela in den och ha med den på albumet.

“You were an angel in the shape of my mum ” – hon var verkligen en ängel, enligt Ed. Hon var otroligt snäll, och låten är skriven från Eds mammas synvinkel.

Barcelona

Den här skulle egentligen vara den första singeln förra september! De höll på och filmade en musikvideo i Barcelona och allting, men det var också då Stuart sa att albumet inte var tillräckligt bra. Ed känner nu att han gjorde rätt i att lyssna på honom.

Hur kom låten till då? I januari så flyttade Johnny McDaid till ett hem i närheten av Ed – vilket resulterade i att de skrev låtar tillsammans varje dag. De hade en utomhusstudio vid en pool, så originalinspelningen av den här har en massa fågelkvitter. Benjamin Levin, Foy Vance och Amy Wadge verkar också ha haft en roll i låtens skapande.

Allt det spanska i låten betyder inte så mycket egentligen – Ed satte mest ihop de spanska ord han kan.

Bibia Be Ye Ye

En låt om hopp! “Bibia Be Ye Ye” betyder ‘allt kommer bli bra’ på Twi, ett språk som man talar i Ghana. Låten skrevs i Fuses hus i Ghana.

Nancy Mulligan 

Den här handlar om farmor och farfar! En var en protestant från Belfast, den andra en katolik från södra Irland. De förlovade sig – och ingen kom på deras bröllop. För att ha råd med en ring så stal farfar Bill alla guldtänder från sin tandläkarklinik och smälte ner det till en ring! Som Ed sjunger så lånade de kläder att ha på sig på sitt bröllop. “Typ en Romeo-och-Julia-romans” enligt Ed.

Save Myself 

Den här producerades av Labrinth, och skrevs tillsammans med Amy Wadge, som var med och skrev Thinking Out Loud och låtarna på “Songs I Wrote With Amy”.

Varför kom den här bara med på deluxe-versionen? Elton John tyckte att Ed hade lite för många långsamma låtar redan… Men utöver det så tänker att nu när folk mest laddar ner från itunes eller streamar ändå, gör det inte jättestor skillnad vilka som är på det vanliga albumet och vilka som är bonusar. Men han erkänner också att han skulle gärna byta ut New Man till Save Yourself, bara för ett Save Yourself är mer klassisk medan New Man är mer bara kul. Men han vet att ibland måste man lyssna på andras expertis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *